Total Immersion – vad, hur, varför? Toggle

Vad?

Simning är i det närmaste en perfekt träningsform – en viktlös, skadefri, åretruntträning som får dig att må bra både fysiskt och psykiskt. Tyvärr upplever få människor detta då tidigare erfarenheter av simning sätter stopp. Många tvingas kämpa för att hålla sig flytande, och man måste få luft. Det är oftast nog med bevis för en person att den inte har vad som krävs för att bli en simmare. Trots instruktioner kan det kännas som en evighet att få till en avslappnad simning.

Med Total Immersion behöver det inte ta så lång tid. Du kommer bli överraskad hur mycket du kan lära dig varje gång du dyker i bassängen.

Målet med Total Immersion är att få uppleva en simning som känns viktlös, avslappnad och energieffektiv. För många har detta varit en mer eller mindre omöjlig dröm att utifrån ett enkelt sätt ta sig an att simma genom vattnet med lätthet, komfort och glädje. Kanske låter det för bra för att vara sant? Det är det inte. Du som har hoppats och kämpat och hängt upp dina badkläder för gott efter många frustrerande försök är offer för två grundläggande fakta:

1)    Simning är en fundamental onaturlig aktivitet för människan. Rent instinktivt försöker vi klara oss genom vattnet, vi orsakar stor turbulens.

2)    När vi försöker förstå och söker hjälp för våra vevande, utmattande simtag blir vi ofta tipsade om saker som gör det ännu svårare att simma med lätthet, elegans och effektivt.

Inom TI är tanken att bli ett med vattnet, kroppen ska igenom det hål du gör med främre handen. Vi jobbar på precision och ger simningen en chans genom att fokusera på en sak i taget genom en logisk sekvens av övningar (driller).

Många vill bli snabbare i vattnet. Nästan alla. Det kloka med TI är att man fokuserar först och främst på att simma med elegans och ekonomi, då kommer snabbheten av sig själv genom att motståndet har minskat. Först simma rätt, sedan simma snabbt. Du kommer känna skillanden efter ett pass med meningsfull och intelligent TI.

Hur?

Total Immersions grundstenar bygger på balans, streamline och framåtdrivning. Få av oss kopplar ihop vår trötthet och motstånd i vattnet med brist på balans. Det känns mer som ett ”sjunkande” problem. Jag inleder alla pass med balansdriller. Det kräver ett par hundra meter men sedan har jag en helt annan känsla när jag simmar – jag blir lång och smal i vattnet och har kontroll på min kropp.

TI handlar också om att simma med hela kroppen, att hitta både en aktiv och passiv streamline. I framåtdrivningen samarbetar du med gravitationen och kanaliserar energin framåt (alla rörelser som får din kropp att röra sig i sidled drar energi). Vi fokuserar på att hitta den lättaste vägen till att skapa framåtdrivning genom att göra så lite som möjligt, använda mer kraft från core istället för armstyrka och smidigare, tystare rörelser.

Varför?

Många av dem som kommer till mig för coachning gör av med mycket energi och gör motstånd i vattnet genom att veva frenetiskt på armar och ben och man simmar i uppförsbacke innan jag har fått rota i deras teknik. Jag utbildade mig till Total Immersion-coach för ett år sedan för att kunna leda dessa simmare/triathleter/motionärer in på en annan, mer ekonomisk och smartare väg att ta sig fram. Samtidigt lade jag om min egen, traditionella simning till att simma TI för att få en förståelse och kunna förmedla på rätt sätt. Jag bröt ner min simning och byggde upp den bit för bit. Äntligen har jag ett syfte med varje meter jag lägger in i min träning och jag har lärt mig att använda hela min kropp, inte bara ben och armar. Jag har även lyckats slipa bort källor till motstånd och simmar nu igenom vattnet istället för på. Och det försöker jag få mina adepter att göra också genom att hitta balans, streamline och att använda naturliga krafter som tar kroppen framåt med minsta möjliga motstånd utan att flytta eller slå ihjäl vattnet.

Anna_Karin_130313_1056

Foto: Hans Berggren